Една от най-старите действащи църкви в Югозападна България е в усилена

...
Една от най-старите действащи църкви в Югозападна България е в усилена
Коментари Харесай

Ремонтираха църквата в Брежани, ликът на свети Димитър се яви на северната й стена

Една от най-старите настоящи църкви в Югозападна България е в усилена подготовка за своята 170-годишнина на 26 октомври. Църковното настоятелство, кметство Брежани и съдружие „ Хора и обичаи ” начертаха обща стратегия като най-важното беше да се заздрави храмът, тъй като една от стените потъваше и храмът църковната постройка стартира да се пропуква.

Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет, с изключителното подпомагане на кмета на община Симитли, откликна на молбата на трите организации и се започнаха оздравителни и ремонтни действия. Под управлението на кмета на селото Благой Стефанов се поправи покривът и започнаха строителните действия в храма вътре и отвън него. Много хора, компании и организации откликнаха на молбата да оказват помощ за подсилване на църквата, която според специалисти църквата е доста скъпа и красива.

Стенописите в олтара са от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев почти през 1860 година Има и стенна живопис, който евентуално е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са основани от майсторите, изографисали и храм „ св. Александър Невски ”. Два пъти опожарявана и два пъти оживявала, църквата „ Св. Димитър ” години наред носи вяра и религия на хората.

Венелина Лазарова е ландшафтен проектант от Брежани и проектира неповторима градина в двора на храма като подарява своя план, а нейните служащи подаряват също своя труд в интерес на храма.
 Църквата в Брежани Снимка: Сдружение
Строителите са от Брежани и работят крепко, с цел да смогнат с кулминационната точка на 26 октомври, когато тържествената литургия ще се води от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим със специфичното присъединяване на хор „ Йоан Кукузел ”.

И на една от северните стени… се явиха очертанията на настойника на Брежани - свети Димитър. Стенописът е от Втория интервал на храма - след 1920 година Тепърва специалисти ще го изследват, само че за миряните и вярващите е знак, че храмът е жив и благославя всички за положителните каузи. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР